Admitere Doctorat

ȘCOLARIZAREA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI LA STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT

Cifra de școlarizare acordată românilor de pretutindeni, ciclurile de studii: licență, master și doctorat, în anul universitar 2018-2019:

descarcă lista de locuri (sursa: edu.ro, 14.05.2018)

Articol 21.

  1. Condiții de eligibilitate
  • Sunt eligibili pentru înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat absolvenții cu diplomă de licență de lungă durată (anterior Procesului Bologna), respectiv absolvenții de studii universitare de master obținută în România, Republica Moldova sau alte state terțe UE, care au absolvit programe de studii de master acreditate.
  • Pentru verificarea eligibilității diplomelor, instituțiile de învățământ superior vor consulta pentru cetățenii din Republica Moldova pagina de web: https://www.anacip.md, iar pentru celelalte state pot fi accesate site-urile: https://www.enic-naric.net/higher-education-institution.aspx, alegând țara respectivă și apoi Recognised higher education institutions, respectiv https://cnred.edu.ro/imipqnet/doku.php?id=lista_universitatilor_recunoscute, unde există facultățile și domeniile de studii (pe țări) care sunt acreditate.
  • În cazul în care instituțiile de învățământ superior vor întâmpina dificultăți în procesul de evaluare a dosarelor, pot transmite la MEN-DGRIAE, la adresa de e-mail: verificarediplomerop@edu.gov.ro, în format scanat, diplomele candidaților respectivi, în vederea obținerii aprobării de școlarizare.
  1. Procedura de admitere la studii universitare de doctorat
  • Oferta locurilor alocate se publică pe site-urile instituțiilor de învățământ superior de stat, după consultarea MRP și MAE;
  • Informarea comunităților românești, cu sprijinul MRP și MAE, prin misiunile diplomatice ale României, asupra condițiilor de admitere a românilor de pretutindeni și asupra ofertei educaționale;
  • Dosarul de candidatură cuprinde actele menționate în metodologia de admitere, proprie fiecărei instituții de învățământ superior și va fi transmis în conformitate cu procedurile stabilite de acestea, pe locurile alocate românilor de pretutindeni.
  • Selecția candidaților se va realiza de instituțiile de învățământ, conform metodologiilor proprii de admitere;
  • MRP și MAE pot emite recomandări în cazul candidaților a căror școlarizare în România este considerată oportună din perspectiva politicii externe și a relațiilor cu românii de pretutindeni;
  • Candidații admiși vor confirma locul conform procedurii stabilite de fiecare instituție de învățământ superior;

Listele candidaților admiși vor fi înaintate de universități către M.E.N.-D.G.R.I.A.E. în vederea emiterii aprobărilor de școlarizare, pentru fiecare student admis. MEN, MRP și MAE pot solicita dosarul de candidatură în vederea emiterii aprobării de școlarizare.

ELIGIBILITATE

Concursul de admitere la doctorat este deschis candidaților care dețin diploma de licență sau echivalentă a studiilor universitare de lungă durată organizate conform Legii nr. 84/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare, absolvenții cu diplomă de masterat ai ciclului de studii universitare de masterat organizate conform Legii nr. 288/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și absolvenții studiilor efectuate în străinătate și recunoscute de către direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației Naționale, ca fiind studii universitare de masterat.

Cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și etnicilor români, indiferent de cetățenie, le sunt aplicabile condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește taxele de școlarizare.

NOTA: Candidații care au urmat studiile în străinătate vor prezenta la înscriere traducerea legalizată a diplomei obținute, precum si echivalarea acesteia de către Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării

NOTĂ:

METODOLOGIA DE ADMITERE ȘI ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE LA STUDII DE DOCTORAT ESTE SPECIFICĂ PENTRU FIECARE UNIVERSITATE.

Iată de exemplu care este metodologia de ADMITERE DOCTORAT 2019

  • LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREȘTI

(https://upb.ro/wp-content/uploads/2017/11/METODOLOGIE_Admitere_DOCTORAT_2019.pdf

Mai multe informații găsești aici: https://upb.ro/doctorat/admitere-doctorat/

  • UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI, FACULTATEA ȘTIINȚE POLITICE

https://www.fspub.unibuc.ro/admitere/doctorat

  • ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI

https://doctorat.ase.ro/admitere

BURSE PENTRU STUDII UNIVERSITARE DE DOCTORAT

1. Care sunt candidații eligibili pentru a urma studii universitare de doctorat?

Sunt eligibili pentru înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat absolvenții cu diplomă de licență de lungă durată (anterior Procesului Bologna), respectiv absolvenții de studii universitare de master obținută în România, Republica Moldova sau alte state UE sau terțe UE, care au absolvit programe de studii de master acreditate.

2. Ce documente trebuie să conțină dosarul de candidatură la studii în instituții de învățământ superior de stat?

Fiecare instituție de învățământ superior solicită o listă de documente care trebuie transmise în vederea înscrierii la concursul de admitere. Vă rugăm să contactați universitatea/universitățile aleasă/alese cu privire la conținutul dosarului de candidatură.

3. Care este procedura de selecție pentru acordarea burselor?

Selecția candidaților se va realiza de instituțiile de învățământ superior, conform metodologiilor proprii de admitere. Vă rugăm să contactați universitatea/universitățile cu privire la termenele-limită și la condițiile de admitere.

Dispoziţii generale

ART. 47

Admiterea în ciclul de studii universitare de doctorat se organizează pe domenii de doctorat în cadrul Şcolilor

Doctorale autorizate provizoriu sau acreditate.

ART. 48

(1) Studiile universitare de doctorat se organizează la forma de învăţământ cu frecvenţă sau cu frecvenţă redusă atât pe locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat sub formă de granturi doctorale, cât şi pe locuri în regim cu taxă sau alte surse legal constituite.

(2) Pentru învăţământul superior din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se pot aloca şi locuri fără taxă, finanţate de la bugetele proprii ale ministerelor de resort, în condiţiile legii.

ART. 49

Numărul de locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat pe fiecare instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat sunt stabilite prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, iar numărul de locuri în regim cu taxă este fixat prin hotărâre a Senatului universitar.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți