Admitere Licență

Procedura de admitere universități în România pentru cetățenii din Republica Moldova

Tinerii originari din Republica Moldova pot opta pentru toate nivelurile de școlarizare - studii liceale, de licență, masterat, doctorat, rezidență, doctorat - în orașe de pe întreg teritoriul României. România recunoaște calitatea învățământului din Republica Moldova prin Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor. În același timp, sistemele de educație ale celor două state sunt complementare, învățământul superior românesc oferind posibilitatea studierii unor discipline inginerești, cum ar fi petrol și gaze, minerit, marină, silvicultură și economie forestieră, în care are mare tradiție.

Programele de studii universitare de licență se pot organiza la formele de învățământ cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță.

La învățământul cu frecvență durata specifică a studiilor universitare de licență este, după caz, de 3 - 4 ani și corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii. Durata studiilor de licență pentru învățământul universitar din domeniile științe inginerești, științe juridice și teologie pastorală este de 4 ani.

Fac excepție programele de studii de licență din domeniile reglementate la nivelul Uniunii Europene, care se pot organiza doar la forma de învățământ cu frecvență, într-un program de studii universitare oferite comasat (ciclul I și II), unitar, cu o durată cuprinsă între 5 și 6 ani, diplomele obținute fiind echivalente diplomei de master.

Studiile universitare de licență la forma de învățământ cu frecvență se organizează în regim de finanțare de la bugetul de stat sau în regim cu taxă.

Admiterea. Pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Finalizarea. Programele de studii universitare de licență se finalizează cu examen de licență pentru ciclul de studii universitare de licență sau examen de diplomă pentru învățământul universitar de licență din domeniul științelor inginerești.

Înainte de începe procesul de admitere propriu zis este necesar să te informezi. Informațiile cu privire la procesul de studii în România sunt actualizate în permanență pe site-ul Ministerului Educației Naționale: https://www.edu.ro.

Cifra de școlarizare acordată românilor de pretutindeni, ciclurile de studii: licență, master și doctorat, în anul universitar 2019-2020

descarcă lista de locuri (sursa: edu.ro, 14.05.2018)

Admiterea - în pași simpli:

· Verifică disponibilitatea locurilor

Pentru aceasta este necesar să intri pe site-ul fiecărei universități/facultăți la care vrei să te

înscrii și verifici dacă sunt locuri pentru Etnici Români. Lista cu site-urile tuturor instituțiilor poate fi găsită pe site-ul Ministerului Educației Naționale (click, lista din 2017-2018 care teoretic rămâne actuală și în acest an DE CE NU AI DAT LISTA 2018-2019 (https://www.edu.ro/oferta-locurilor-de-studii-licen%C8%9B%C4%83-pe-universt%C4%83%C8%9Bi-%C3%AEn-anul-2017-2018-alocate-rom%C3%A2nilor-de). La fel, poate fi consultată lista de locuri centralizată, pentru toate instituțiile din țară (așteptăm Ministerul Educației să o publice).

Absolvenții cu BAC în România și cei cu BAC în Republica Moldova vor candida pentru aceleași

locuri. NU INTELEG ASTA ... NU CRED CA ESTE ADEVARATA

· Pregătește dosarul

Dosarul va conține actele de mai jos și orice alte acte suplimentare pe care le solicită universitatea.

Atenție! Cererile și declarațiile trebuie scoase la imprimantă, completate și semnate, apoi trimise. În cazul în care vrei să trimiți dosarul online, scanezi toate actele, cererile și declarațiile, le salvezi în fișier PDF.

Lista de acte pentru admitere (studii universitare) 2018 - 2019:

  • Cerere-formular de înscriere propriu fiecărei instituții de învățământ superior (de la secretariatul sau de pe site-ul facultății) descarcă model de cerere completată (VARIANTĂ VECHE, cea nouă diferă puțin); CE INSEAMNA ASA - DE UNDE AI LUAT INFORMATIA???
  • Copia simplă a certificatului de naștere (în limba română);
  • Copia pașaportului de cetățean străin și/sau de cetățean român cu domiciliul stabil în străinătate, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul;
  • Copia simplă a certificatului de căsătorie (după caz);
  • Copia diplomei de bacalaureat sau echivalentă (în cazul absolvenților promoției anului curent, dacă încă nu aveți diploma de BAC, prezentați copie după adeverința de absolvire a liceului, având înscrisă media anilor de studii și a examenului de bacalaureat. Pentru această adeverință agresați-vă la președintele comisiei de BAC sau la directorul instituției pe care ați absolvit-o);
  • Copii ale foilor matricole pentru studiile liceale, în care sunt înscrise și notele / calificativele obținute la bacalaureat (descarcă model de foaie matricolă).
  • Copie recomandării ierarhilor sau acordul conducătorilor locali de culte, pentru candidații la admiterea în învățământul superior teologic, după caz;
  • Alte documente solicitate de instituția de învățământ superior de stat, conform propriei metodologii de admitere, după caz.

· Verifică perioada de admitere

Atenție! Nu există o perioadă de admitere comună pentru toate universitățile. Fiecare UNIVERSITATE își stabilește perioada de admitere.

· Depunerea propriu-zisă a dosarului

Atenție! Este necesar să verifici pe site-ul universității/facultății pentru ce metode de aplicare a dosarului optează UNIVERSITATEA/FACULTATEA și către ce adresă de email poți să trimiți dosarul.

Modalități de trimitere a dosarului:

  • Electronic la o adresă de e-mail comunicată de instituția de învățământ superior (căutați pe site-ul instituției sau sunați să întrebați la care adresă puteți trimite. NU folosiți adresele de email din pagina de contact a facultății până nu aveți confirmarea că la această adresă universitatea acceptă dosare de la etnici români);
  • Prin poștă (sunați la facultate și întrebați la ce adresă puteți trimite sau dacă adresa de pe site este valabilă);
  • Depuneți dosarul direct la sediul instituției de învățământ superior, personal sau prin împuternicit (sunați la universitate și întrebați dacă împuternicitul trebuie să aibă procură notarială sau poate să depună dosarul fără vreun act oficial de împuternicire);
  • Prin e-mail la Ministerul Educației Naționale, la adresa dosarerepmold@edu.gov.ro, dosarul fiind redirecționat către instituția de învățământ superior solicitată

Atenție! Nu considerăm a fi sigură metoda dată deoarece Ministerul este un intermediar dintre student și facultate și nu se știe sigur dacă persoana delegată de Minister pentru soluționarea dosarului tău îl va redirecționa sau dacă va verifica ca dosarul tău să fie complet.

  • În cadrul târgurilor educaționale organizate pe teritoriul Republicii Moldova potrivit legislației în vigoare (la târguri vin Studenți Etnici Români, membri ale Organizațiilor Studențești din fiecare oraș. Ei teoretic ar putea să centralizeze dosarele, să le verifice și să le depună la universitate. Asigurați-vă că ei au o înțelegere cu universitatea și că aceasta din urmă acceptă ca voluntarii să depună dosarele voastre fără o procură notarială);
  • Prin alte forme, stabilite și comunicate de instituțiile de învățământ superior (de exemplu: interviu prin Skype, etc.)

· Asigură-te că dosarul tău a ajuns la universitatea/facultatea la care ai depus.

Metodologia prevede că fiecare universitatea/facultatea stabilește modalitatea de confirmare a primirii dosarului.

Dacă nu găsiți pe site-ul acesteia informații despre metoda de confirmare sau o listă cu dosarele primite, dacă nu ați primit un email de confirmare ori dacă nu vi s-a comunicat prin altă metodă că dosarul este recepționat, contactați secretariatul pentru a verifica dacă au primit dosarul și dacă este complet.

· Examen de admitere sau nu?

Metodologia prevede admitere pe bază de dosar. Instituțiile de învățământ, însă au voie să organizeze examen de admitere. Pentru mai multe detalii cu privire la acest subiect este necesar să consulți site-ul universității/facultății.

· Confirmarea locului

Fiecare candidat declarat admis va confirma un singur loc de studiu, transmițând la instituția de învățământ formularul din Anexa nr. 4 - prin modalitățile comunicate de către fiecare instituție de învățământ superior;

· Depunere acte în original

La înmatriculare, candidații declarați admiși vor depune actele de studii în original, precum și alte documente, solicitate de instituția de învățământ superior;

· Test de aptitudini

Înmatricularea poate fi condiționată de promovarea testele de aptitudini, organizate pentru învățământul de artă și sportiv, după caz (contactați universitatea/facultatea pentru a verifica dacă sau când vor avea loc acele teste de aptitudini);

· Lista candidaților admiși

Listele candidaților admiși vor fi înaintate de universități către Ministerul Educației Naționale-Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene, denumit în continuare MEN-DGRIAE, în vederea emiterii aprobărilor de școlarizare pentru fiecare student admis, în concordanță cu opțiunile acestora. MEN, MRP și MAE pot solicita dosarul de candidatură în vederea emiterii aprobării de școlarizare.

PREGĂTIRE PLECARE LA STUDII

Ai fost acceptat? Felicitări!

În continuare, hai să vedem ce trebuie să facem pentru a ajunge în siguranță la Universitate.

  • Pregătim actele;
  • Pregătim valiza;

Actele:

Pentru a merge la studii în România ai nevoie de permis de ședere, pentru a face permisul de ședere ai nevoie de viză de lungă ședere de tip D.

DOCUMENTE NECESARE LA SOLICITAREA VIZEI PENTRU STUDENŢII BURSIERI AI STATULUI ROMÂN:

Viză se solicită DOAR ONLINE https://evisa.mae.ro/ro_home, aici vei complete cererea și vei anexa fiecare document din lista de mai jos scanat, in format .pdf. După completare este necesar să descarci cererea completată care trebuie anexată la dosarul de obținerea a vizei.

La adresa de email indicată vei primi un email de confirmare cu data și ora la care ai fost programat.

În cazul în care cererea ta nu va fi complete vei primi un email în care vei fi informat de aspectele care lipsesc cererii tale pentru a fi validate.

După ce ai fost programat, este necesar să te prezinți cu dosarul completat la CONSULATUL ROMÂNIEI la Chișinău, adresa Str. GRIGORE URECHE 2

Actele necesare PENTRU STUDENȚI:

- FOTOGRAFII - Două fotografii color, de dată recentă, de dimensiune 3 X 4

- cererea tip cu fotografie - printată din portalul https://evisa.mae.ro/ro_home după completare ;

- pașaport valabil (original și copie)

- buletin de identitate (original și copie)

- Certificatul de naștere (original și copie)

- Cazier judiciar (original și copie)

- Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original și copie) (O POȚI OBȚINE ONLINE, COSTUL ACESTEIA ESTE DE 90 LEI)

- În cazul studenților admiși fără bursă: dovada mijloacelor de întreținere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deține în cont suma minimă de 500 euro

- dovada acceptare studii - eliberată de Ministerul Educației Naționale, din care să rezulte că va urma o formă de învățământ cu frecvență, la o instituție de învățământ superior de stat sau particulară, acreditată ori autorizată provizoriu potrivit legii;

IMPORTANT!

NU POȚI SOLICITA VIZA PÂNĂ NU AI TOATE ACTELE DE MAI SUS.

NOTĂ:

Consulatele României din Republica Moldova au anunțat sau vor anunța pe paginile personale mai multe detalii despre vize pentru elevi și studenți. În primă etapă pentru viză pot aplica elevii care au fost admișii la studii preuniversitare. După ce apare un ordin cu rezultatele admiterii pentru ciclul universitar, Consulatele vor veni cu un comunicat pentru studenți. Urmăriți cu atenție informațiile de pe site-urile consulatelor:

Consulatul României din Chișinău-https://chisinau.mae.ro/

Consulatul României din Cahul- https://cahul.mae.ro/

Cine are nevoie de viză?

Următoarele categorii de persoane trebuie să își facă viză:

  • Elevi și studenți care NU dețin cetățenie Română. Viza trebuie făcută chiar dacă solicitantul deține pașaport biometria Moldovenesc;
  • Persoanele care vor să însoțească elevii minori dar nu au pașaport biometric și nici cetățenie Română.

Nu trebuie să își facă viză:

  • Elevi și studenți care dețin cetățenia Română (foaia galbenă și/sau certificatul de naștere românesc și/sau pașaport românesc);
  • Însoțitorii care au pașaport biometric sau cetățenie Română.

OBȚINERE CAZIER JUDICIAR AL REPUBLICII MOLDOVA (sursa: servicii.gov.md, accesat 12.06.2019)

Acum poți depune cererea de obținere a cazierului judiciar online, pe servicii.gov.md.

De ce acte ai nevoie?

1. Actul de identitate ;

2. Cerere, depusă online pe portalul servicii.gov.md, Victoriabank, terminalele de plata sau direct la sediul Serviciului tehnologii informaționale al MAI;

3. Documentul de plată.

Depunerea cererilor:

- Prin internet, la adresa https://servicii.gov.md/ecazier (24/24 ore, 7 zile pe săptămână)

- La filialele Băncii de Economii și Victoriabank - conform programului de lucru

- La terminalele de plată QIWI (24/24 ore, 7 zile pe săptămână)

- La Direcția informații și evidente operative a MAI - Luni-vineri 08:00 - 12:00, 13:00-15:00Eliberarea cazierelor judiciare:

- La Direcția informații și evidente operative a MAI - Luni - vineri, 15:00 - 17:00

- La Cancelariile Comisariatelor raionale de politie - conform datei indicate în bonul de plată

Costul și durata prestării serviciului:

60 lei timp de o zi

30 lei timp de 10 zile calendaristice

Alternativă: Cererea de eliberare a unui Certificat de cazier judiciar se poate depune la Comisariatele raionale de politie sau direct la Direcția informații și evidente operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cererile pentru eliberarea cazierelor judiciare se depun personal, sau de către reprezentantul legal (în baza procurii). Cazierul este valabil timp de 3 luni de la data întocmirii.

Pentru perfectarea cazierului judiciar este necesar de a prezenta la ghișeu:

  • actul de identitate;
  • bonul de plată (achitat la SA "Banca de Economii" şi SA "Victoriabank");
  • cererea privind eliberarea cazierului judiciar.

Termen de execuție:

  • 1 zi - 60 lei
  • 10 zile - 30 lei

Comisariatele raionale de politie eliberează certificatul doar în 10 zile, Direcția informații și evidente operative atât în 10 zile cât si în regim de urgenta - 1 zi (de obicei se face la 1 zi).

Regimul de lucru: Luni-Vineri, cu excepția zilelor de sărbători legale.

Depunerea cererii:

  • orele 08.00 - 12.00 cu eliberare în aceeași zi
  • orele 13.00 - 16.00 cu eliberare în ziua următoare

Eliberarea certificatelor:

  • orele 15.00 - 17.00

Sfat: Înainte de a merge la Direcție, achitați suma necesară (30 sau 60 lei) la VictoriaBank sau la Banca de Economii de pe str. Puşkin colț cu Alexandru cel Bun (pe prima hartă punctul B). NU VAD HARTA

Direcția informații și evidente operative se află în mun. Chişinău, str. Iacob Hîncu 3A. Cum să ajungeți:

De pe bd. Ştefan cel Mare, magazinul Gemenii în jos pe Puşkin (sens unic), pe Cosmonauților la dreapta.


DOCUMENTE NECESARE LA SOLICITAREA PERMISULUI DE ȘEDERE PENTRU ELEVII/STUDENŢII (sursa: https://igi.mai.gov.ro/ro/content/studii, accesat 12.06.2019):

Atenție!Poți depune cererea de obținere a permisului de ședere online https://portaligi.mai.gov.ro/. Cererea va fi examinată în decurs de 2-3 zile și vei primi un email de confirmare cu data și ora la care ai fost programat. Te vei prezenta la data și ora stabilită cu următoarele acte:

· Cerere. Aceasta poate fi obținută de la ghișeu sau o poți descărca și să o scoți la imprimantă.

· Documentul de trecere a frontierei adică pașaportul, titlul de călătorie, etc. Trebuie să ai xerox la pagina cu viza, pagina unde este poza și pagina unde este ultima ștampilă cu ieșirea din țară. (în afară de copie trebuie să ai și originalul la tine).

· Adeverința de la instituția în care îți faci studiile

(https://igi.mai.gov.ro/sites/all/themes/multipurpose_zymphonies_theme/images/Migratie/click%202studii.pdf). Dacă studiezi la universitate, adeverința o poți lua de la secretariatul facultății sau de la Departamentul de Relații cu Studenții Străini sau orice alt departamentul care relaționează cu studenții din cadrul universității în care îți faci studiile. Iar dacă studiezi la colegiu/liceu, poți lua această adeverință de la conducerea instituției. În adeverință trebuie să fie scrisă următoarea informație: forma de învățământ cu frecvență (la zi), anul de studii, perioada până la care se solicită prelungirea dreptului de ședere, faptul că au fost achitate taxele de studii și data până la care au fost achitate. În cazul bursierilor statului român, în adeverință se va preciza forma de infamant cu frecvență (la zi) și durata totală a studiilor.

· Adeverință medicală. Această adeverință o poți obține de la medicul universității/liceului sau de la orice medic de familie. În unele orașe se acceptă și adeverință medicală emisă de către un medic de familie din Republica Moldova. Cel mai bine însă e să te informezi de la prieteni stabiliți de mai mult timp care și-au făcut anterior permisul.

· În unele cazuri este necesară și copia la lista de pe site-ul Ministerului Educației, precum că ești admis la studii în România.

· Dovada spațiului de locuit (original și copie xerox). Dacă stai în cămin, aduci contractul de cazare. Stai în chirie? Atunci trebuie să prezinți contractul de închiriere pe numele tău, ori dacă stai la o rudă, trebuie să prezinți declarația de luare în spațiu.

· Cei care sunt înscriși la o instituție privată, adică sunt admiși pe un loc diferit de locurile acordate bursierilor statului român, vor prezenta dovada mijloacelor de întreținere (extras de cont în cuantum de cel puțin salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru o perioadă de cel puțin 6 luni). Nu trebuie, în schimb, să facă dovada mijloacelor de întreținere nici străinii de etnie română (au un ascendent care a avut sau are cetățenia română).

https://igi.mai.gov.ro/sites/all/themes/multipurpose_zymphonies_theme/images/Migratie/click%203studii.pdf

IMPORTANT

PERMISUL DE ȘEDERE PENTRU BURSIERII STATULUI ROMÂN SE ACORDĂ CU SCUTIRE DE LA PLATA TAXELOR, ADICĂ E GRATIS.

DEPUNERE A ACTELOR PENTRU OBȚINEREA PERMISULUI DE ȘEDERE SE FACE LA INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI DIN JUDEȚUL ÎN CARE LOCUIEȘTI

(Spre exemplu cei din București vor merge la adresa str. Eforie, nr. 3-5, sector 5. În Iași - str. Mihai Costăchescu, nr. 6, regiunea Copou sau la Cluj - Str. Alexandru Vaida Voievod, nr 51-53.)

ANGAJAREA ÎN TIMPUL STUDIILOR

Legea spune că străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parțial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți