TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE REDOBÂNDIREA CETĂȚENIEI ROMÂNE

24.05.2019

ACIBUE

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE REDOBÂNDIREA CETĂȚENIEI ROMÂNE

Cetăţenii Republicii Moldova pot obţine cetăţenia română de la data intrării în vigoare a legii cu privire la dubla cetăţenie (NU O CUNOSC ȘI NU-MI DAU SEAMA CARE ESTE). Redobândirea cetăţeniei române este un proces care a fost foarte mult simplificat în ultimii ani şi în cel mult doi ani este posibilă redobândirea cetăţeniei române.

Notă:

Actele necesare pentru redobândirea cetăţeniei române se obţin de la Serviciul Stare Civilă din oraşul de reşedinţă sau la Arhiva Naţională din Chişinău, în cazul în care datele de identitate şi de stare civilă din documentele depuse nu coincid cu cele din certificatul de naştere. (De exemplu: în certificatul de naștere este Răchițeanu, iar în celelalte acte este Rachițanu sau prenumele nu este același, de exemplu Nicolaie în unele acte, în altele este Nicolae).

Re/Dobândirea Cetățeniei Române (art.11):

  • Acte necesare Redobândirea și Dobândirea Cetățeniei Române;
  • Cum mă programez online pentru redobândirea cetățenie română la București sau la Chișinău;
  • Taxe consulare;

Acte necesare Redobândire Cetățenia România (art.11)

Art. 11 din Legea nr. 21/1991

"(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia romană, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate".

- preponderent pentru cetățenii R. Moldova și Ucraina

Acte necesare pentru foştii cetăţeni români care au pierdut această cetățenie din motive neimputabile lor sau cărora le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi pentru descendenţii de gradul I, II şi III (copii, nepoți, strănepoți) ai acestora, născuți până în 1940.

Cetăţenia română se va acorda cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în România sau menţinerea domiciliului în străinătate.

ACTE NECESARE

  1. două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm
  2. Paşaportul, în original și în copie (cu traducere, după caz) legalizată;
  3. Buletinul sau cartea de identitate, în original și în copie legalizată;
  4. Cazier judiciar din străinătate - din ţara de cetăţenie, de ex. R. Moldova (original, cu traducere legalizată în limba română, dacă este cazul);
  5. Acte de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, de deces sau de divorţ) în original și în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici, străbunici), foşti cetăţeni români şi cu traducere în limba română, legalizată, dacă este cazul;
  6. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte dacă doreşte dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;
  7. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
  8. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române;
  9. Acte de stare civilă în original și în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor şi cu traducere în limba română, legalizată, dacă este cazul;
  10. Acordul părinților pentru dobândirea cetăţeniei române de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar;
  11. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte.

Pași de urmat pentru programare online

După ce ai toate actele poți să te programezi pentru depunerea dosarului.

Atenție! Dosarul îl poți depune la București, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din strada Smârdan nr. 3 sau la Consulatul României din Republica Moldova. Indiferent unde vrei să depui dosarul, este OBLIGATORIE programarea online.

Programare online la Autoritatea Națională pentru Cetățenie(ANC):

  • Accesezi: https://cetatenie.just.ro/
  • Selectarea biroului și a datei la care se va depune dosarul;
  1. Selectarea opțiunii Înregistrare;
  2. Completarea câmpurilor obligatorii ale formularului de înregistrare online;
  3. Confirmarea înregistrării (Register);
  4. Prezentarea la sediul și data selectate pentru depunerea dosarului.
  5. Cu 1-2 zile se poate afla ora exactă de programare, dacă nu doriți să așteptați de la 08.00 a.m.

Programare online la Consulatul României din Moldova:

1. accesezi https://www.econsulat.ro/

2. selectezi opțiunea "Cetățenie"


3. îți va apărea o listă cu mai multe servicii (asemănătoare celei din screenshot-ul de mai jos);

4. selectezi opțiunea " Cerere pentru Redobândirea cetățeniei române - pentru persoanele care au fost cetățeni români, dar au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III (conform Art.11)


5. în continuare selectezi opțiunea "Solicitați Serviciul"


Atenție! Pentru a solicita serviciul este necesar crearea unui cont. În colțul din dreapta paginii este opțiunea "creează un cont nou".

6. cererea ce urmează a fi completată este formată din mai multe secțiuni, completați și citiți cu atenție fiecare secțiune în parte. De asemenea este necesar să adăugați și actele pe care le aveți. Adică să le scanați ca mai apoi să le adăugați în momentul completării cererii.


7. după completare și trimitere cerere spre examinare vei primi un email de confirmare, cu data și ora la care ai fost programat.

Taxe consulare

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, acest serviciu se prestează cu titlu gratuit. Serviciile consulare efectuate în vederea completării dosarului care însoţeşte cererea (legalizarea copiilor şi a traducerilor, autentificarea declaraţiilor) se prestează, de asemenea, cu titlu gratuit.

NOTĂ

  • Nu se percep taxe pentru depunerea dosarului la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
  • Nu se acceptă actele originale plastifiate, deteriorate, foarte vechi/ilizibile. Recomandăm obținerea duplicatelor de tip nou
  • Actele se vor depune într-un dosar cu şină.
  • Cererile se depun personal şi doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare, în baza unei aprobări prealabile scrise, printr-un mandatar cu procură specială şi autentică.
  • Cererile pot fi depuse la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, la sediul din București sau la birourile teritoriale ale A.N.C. din Iaşi, Galaţi și Suceava.
  • Cererile pot fi depuse şi la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din țara de domiciliu/reședință a solicitantului, care le vor trimite de îndată Comisiei pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.
  • La înregistrarea cererilor de redobândire a cetăţeniei române la sediul A.N.C. sau la birourile teritoriale, solicitanţii sunt obligaţi să prezinte documentul care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României: documentul de trecere a frontierei (paşaport, titlu de călătorie etc.) sau permisul de şedere de scurtă sau lungă durată. Documentul va fi prezentat în original şi în copie, aceasta din urmă fiind anexată cererii.
  • La depunerea cererilor privind cetăţenia română, solicitanții sunt obligaţi să prezinte pașaportul sau buletinul, în original și în copie legalizată, toate actele de stare civilă atât în copie legalizată cât şiînoriginal. Nu sunt acceptate certificatele de stare civilă laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării.
  • Solicitanții (cetățeni străini non-UE/SEE/Confederația Elvețiană) vor atașa dosarului constituit și copia simplă a filei/filelor pașaportului pe care sunt aplicate viza care permite intrarea pe teritoriul României şi/sau ștampila aplicată de punctele de trecere a frontierei privind intrarea pe teritoriul țării, în cazurile cetățenilor statelor pentru care nu este necesară acordarea unei vize. În situația cetățenilor statelor terțe care dețin un permis de ședere eliberat de unul dintre statele membre UE/SEE/Confederația Elvețiană, acesta va fi atașat de asemenea în copie simplă.
  • Nu este necesară apostilarea pentru documentele din Republica Moldova şi cele din Ucraina.

Important!!!

  • În prezent, cetățenia este obținută aproximativ în 1-2 ani
  • Clienții răspund personal pentru autenticitatea și starea fizică a actelor originale
  • Actele originale plastifiate nu sunt acceptate de autorități sau notari
  • Certificatele de naștere, căsătorie, deces originale trebuie să fie în stare bună și poarte semnături și ștampile pentru a putea fi legalizate de notar. Dacă aceste acte nu sunt în stare bună sau sunt foarte vechi, vă recomandăm să obțineți duplicatele certificatelor de tip nou. Dacă acest lucru nu este posibil, atașați la dosar celelalte acte de stare civilă unde pot fi extrase datele persoanelor (certificat de deces, de căsătorie etc)
  • ANC poate respinge dosarul dacă nu aveți Certificate de stare civilă de tip nou sa dacă acestea sunt foarte vechi/ deteriorate, iar notarul poate refuza legalizarea lor.

ATENȚIE! Nu există nicio posibilitate de urgentare a examinării dosarului. Legea cetățeniei române 21/1991 nu prevede nici o posibilitate de urgentare a cererii de redobândire a cetățeniei române.

Departamentul Cetățenie Română din București:

  • Aici vezi găsi informații actualizate de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din strada Smârdan nr. 3.
  • Acte necesare Redobândire Cetățenia România (art.11)- pentru cetățenii R. Moldova, Rusia, Israel, Ucraina etc.
  • Acte necesare Dobândire Cetățenia Română (art.8)- dacă locuiți în România min.8 ani sau min. 5 ani și sunteți căsătorit cu un cetățean român)

Program de lucru ANC (București, str. Smârdan nr.3):

  • Pauză de masa: 12.00-12.30
  • Lucrul cu publicul: L, Mr: 08.30-16.30; J: 08.30-18.30
  • Depunere dosare: L, Ma, Mr, J: 08.30-16.30

Informații preluate din: www.just.ro, https://econsulat.ro care pot fi schimbate oricând de Autoritatea pentru Cetățenie.


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți