Bibliotecă în aer liber

10.05.2019

Scopul proiectului:

este de a amenaja în Parcurile Publice din Chișinău o bibliotecã în aer liber. Astfel, vizitatorii parcurilor vor avea nu doar un spatiu unde pot sã citeascã o carte, dar si cãrti la dispoziție și acces liber și absolut gratuit la informație. Vizitatorii Grãdinii Publice vor avea acces la spatiu si la cãrtile din cadrul acestuia, putând la rândul lor sã contribuie cu cãrti la fondul de carte al bibliotecii în aer liber. Ne dorim ca cei pasionati de lecturã sã aibã o arie cât mai largã de lecturi din care sã poatã alege, contribuind astfel la comunicarea bunelor practici. Echipa de lucru va fi constituit din bibliotecari care concep produsele (articole, broşuri, ghiduri, proceduri, cărțile etc.) destinate uzului public, promovează servicii moderne pe baza nevoilor comunităţilor, ajută în relaţionarea cu administraţia publică sau alţi parteneri, optează pentru îmbunătăţirea bibliotecii.

Descrierea proiectului:

1. crearea şi întărirea deprinderilor de lectură la copii începând de la vârste fragede;

2. susţinerea educaţiei individuale şi autodidacte, dar şi a celei instituţionale la toate nivelurile;

3. oferirea de posibilităţi pentru dezvoltarea creativităţii personale;

4. stimularea imaginaţiei şi creativităţii copiilor şi tinerilor;

5. promovarea conştientizării moştenirii culturale, a aprecierii artei, realizărilor ştiinţifice şi inovaţiilor;

6. oferirea posibilităţii de accesare şi exprimare culturală a tuturor artelor dramatice;

7. încurajarea dialogurilor interculturale şi susţinerea diversităţii culturale;

8. susţinerea tradiţiei orale;

9. asigurarea accesului cetăţenilor la toate tipurile de informaţie comunitară;

10. oferirea de servicii informaţionale adecvate firmelor, asociaţiilor şi grupurilor de interese locale;

11. facilitarea deprinderii abilităţilor informaţionale şi de operare a calculatorului;

12. susţinerea şi participarea la activităţi şi programe de alfabetizare pentru toate vârstele şi chiar iniţierea lor, dacă este necesar.

Serviciile inovatoare ale bibliotecii:

1. Serviciul de educație pentru copii "Împreună devenim mai buni

Biblioteca va oferi asistență în pregătirea temelor pentru acasă pentru copii, elevi și studenți. Va fi un suport informațional vast absolut gratuit, iar aici categoriile de cititori pot fi diverși și pot să vină în grupuri și să studieze cărțile disponibile de pe rafturi sau să consulte cărțile în format electronic chiar de pe calculatoarele din bibliotecă care le vor sta la dispoziția cititorilor.

2. "Locul tău de muncă la un click distanță"

Echipa bibliotecii în parteneriat cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza instruiri pentru șomeri. Participanții vor fi instruiți și ajutați cum corect trebuie îndeplinit un CV, vor fi încurajați la participarea unui interviu de angajare, la utilizarea TI în căutarea unui post vacant, precum și vor participa la întâlniri cu potențiali angajatori.

3. Club "CREDO" - Club pentru persoane de vârsta a treia.

Clubul "Credo" va constitui o platformă de socializare, informare și dezvoltare a abilităților IT pentru pensionari. În cadrul întâlnirilor gestionate de bibliotecari, membrii clubului vor avea parte de instruiri în domeniul TI, discuții cu specialiști în domeniul sănătății, vizionare de filme, ore informative etc.

4. Vizionări cu scop informativ.

Prezentarea săptămânală a filmelor cu generic diferit din categoria celor informative, istorice, geografice, culturale etc. Va avea loc difuzarea la proiector a filmelor care au menirea să dezvolte capacitățile intelectuale, să transmită un mesaj cu caracter informativ care ne va ajuta să punem prioritățile în viață, să înțelegem și să prețuim adevăratele valori, să devenim mai erudiți etc. Filmele difuzate vor fi selectate în dependență de evenimentele/sărbătorile naționale, personalitățile care ne-au purtat faima în lume etc.

Echipa de lucru va fi constituit din bibliotecari care concep produsele (articole, broşuri, ghiduri, proceduri, cărțile etc.) destinate uzului public, promovează servicii moderne pe baza nevoilor comunităţilor, ajută în relaţionarea cu administraţia publică sau alţi parteneri, optează pentru îmbunătăţirea bibliotecii.

În egală măsură, poate beneficia de serviciile existente în acest volum orice cetăţean care are nevoie de o bibliotecă modernă a secolului al XXI-lea. Fiind un proiect în premieră pentru Moldova la deschiderea oficialã vor fi invitați reprezentanți mass-media și partenerii ce au susținut acest proiect în Grãdina Publicã. În afara de lecturã publicul va mai putea participa în fiecare vineri si sâmbãtã la ateliere creative, întreceri si concursuri, desene pe asfalt si multe alte surprize pregãtite de organizatori. Oferă posibilitatea la:

- îmbunătățirea calității vieții oamenilor;

- servicii şi acces gratuit la informația de calitate(membrii comunităţii cu potenţial financiar redus: şomerii, casnicele, pensionarii, persoanele cu diverse dizabilităţi fizice şi sociale trebuie să fie bine reprezentaţi în rândurile utilizatorilor);

- serviciile pe care biblioteca le oferă comunităţii;

- acces internet gratuit;

- asigurarea instruirii în vederea utilizării computerelor;

- satisface necesitățile de informare, cunoaștere, socializare, culturale etc ale membrilor comunități;

- posibilitatea de a utiliza pe loc imprimantă, scaner, xerox etc;

- ridicarea nivelului de cultură generală;

- promovarea valorilor culturii naționale;

- îmbunătățirea serviciilor prestate zilnic conform așteptărilor utilizatorilor;

- organizarea diferitor traininguri tematice;

- desfășurarea diverselor activități cu generic cultural;

- promovarea talentelor prin lansări de carte;

- vizionarea filmelor cu caracter informativ (istorice, documentare, culturale etc);

- implicarea tuturor generațiilor și a oamenilor de toate vârstele.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți